12. maalis, 2018

LUOLAMIES-monologia

     Kävin eilen ukon kanssa Lahden Sibelius-talolla katsomassa Martti Suosalon esittämän amerikkalaisen näyttelijä, koomikko Rob Beckerin monologin Luolamies (suomennos Ville Virtanen). Sitä on esitetty loppuunmyydyille katsomoille yli 30 maassa ja 20 eri kielellä. Martti Suosalon esittämä versio monologista kesti yli kaksi tuntia.

      Monologissa paneudutaan siihen minkälaisia haasteita aikamme asettaa metsästäjä-miehen ja keräilijä-naisen yhteiselolle (Luolamiehen käsikirjoitus on vuodelta 1991). Ehkä nämä stereotypiat toimivat käsikirjoituksen syntyaikoihin, nyt osa tuntui vanhentuneilta. Molemmissa sukupuolissa on sekä metsästäjää, että keräilijää. Silti huomasin nauravani ääneen, kun Suosalo vaikkapa imitoi puolisoaan tai kertoi kahden miehen tapaamisesta pitkän ajan jälkeen.

      Martti Suosalon esitys käynnistyi jo ennen ilmoitettua alkamisaikaa. Saimme nähdä valokuvia ja kuulla välähdyksiä Suosalon elämästä mm. lapsuudenmuistoista, Virpi-vaimosta, pojasta ja omakotitalon pihakiven hankinnasta.  Suorsalon esittämässä versiossa käytiin keskustelua myös yleisön kanssa. 

      Martti Suosalo osasi ottaa yleisönsä. Huomasimme molemmat nauravamme vanhoillekin vitseille. Monilogin luonteesta johtuen odotin näkeväni katsomossa enemmän miehiä. Pääasiassa katsojat olivat pariskuntia tai naisporukoita. Esitys oli viihdyttävä, mutta se ei virittänyt vilkasta keskustelua kotimatkalle.

(Kuva: kuvakaappaus Ticketmastersin sivuilta)