14. syys, 2016

TULIPALON ALKU

   Nyt kun olemme alkaneet pitää tulia hellassa aamuisin, muistuu mieleeni seitsemän vuoden takainen täpärä tilanne. Oli syksy ja siivouspäivä. Peltisessä pystyuunissa hehkuivat hiilet punaisina. Olin juuri polttanut siinä pesällisen puita. Patrik 8 v, kysyi voisiko hän imuroida. Tietenkin otin tarjouksen ilahtuneena vastaan. Jätin pojan imuroimaan ja kipaisin viemään roskapussia. Siihen ei mennyt puolta minuuttia.

   Palatessani sisälle näin, että ulkoseinän ilmanvaihtoventtiilistä tuprusi mustaa savua. Juoksin sisälle. Hätääntynyt Patrik oli tunkemassa käryävää keskuspölyimurin letkua siivouskomeroon. Otin äkkiä puhelun naapuriin piipahtaneelle miehelle, komensin hänet kotiin ja käskin soittaa hälytyskeskukseen. Nyyhkyttävä Patrik kertoi ajatelleensa, että uunikin kaipasi putsaamista. 

  Keskuspölynimurin roskasäiliö sijaitsee kellarissa pannuhuoneessa. Se on muovia. Erkki repäisi savuavan säiliön irti seinästä ja sinkosi pihalle. Onneksi imuri imee niin tehokkaasti, etteivät seinien rakenteissa olevat muoviputket ehtineet syttyä. Hiilet vaan kiitivät lujaa vauhtia putkiston läpi roskasäiliöön. Pahemmilta vahingoilta vältyttiin. Tarvitsi vain uusia kärähtänyt roskasäiliö, sekä sulanut letku ja palanut suutin. Muistona tapahtuneesta, yli vuoden ajan, aina imuroitaessa haisi sulaneelle muoville ja savulle.

  Nyt siinä talossa asuu tytär perheineen. Heidän kotiaan lämmittää edelleen tuo sama vuodelta 1942 oleva pystyuuni. Vävy on maalannut sen tyttären idean mukaisesti liekehtiväksi.