22.5.

Matkailijaa syyllistetään usein:

- Paikalliset asukkaat kärsivät matkailijoiden tuijottelusta ja törttöilystä

- Hotellit tuhlaavat vettä ja tuottavat jätevuoria

- Turistit häiritsevät ja vahingoittavat eläimiä ja luontoa

- Lentokoneiden hiilidioksiinipäästöt kuormittavat ekosysteemiä

  Aina kun suinkin on ollut mahdollista, olen pyrkinyt tutustumaan paikallisiin ja heidän arkeensa, vierailemaan kouluilla ja orpokodeissa. Koska en ole voinut viipyä missään kauan, tuliaiseni ovat olleet hyödykkeitä tai rahaa. Olen lahjoittanut riisisäkkejä, koulutarvikkeita ja -pukuja. Kun ollaan vieraana ihmisten kotimaassa, on tärkeää antaa lahjat vastaanottajaa kunnioittaen. Ehkä yritän toiminnallani alitajuisesti hyvittää matkustamisestani aiheutuvia haittoja.

  Osa-aikaeläkeläisinä meillä on aikaa matkustaa sesonkiaikojen ulkopuolella. Uskomme, että niin turismin edut jakautuvat tasaisemmin. Edes jotkut paikalliset saavat työtä ja tuloja hiljaisenakin aikana. Itse pääsee matkustamaan halvemmalla ja ilman ruuhkia. Pyrin myös säästämään vettä lomillakin. En vaihdata pyyheliinoja tai lakanoita turhanpäiten jne. Pyrin suosimaan kussakin maassa tuotettua lähiruokaa. Uskon näet, että mitä lyhyemmän matkan sapuska on matkustanut, sen egologisempaa ja eettisempää.

  Senegalin lintujärvet ja safari, sekä Kenian safari ovat olleet unohtumattomimmat luontomatkani. Opin niillä paljon uutta.  Safareilla saaduilla tuloilla edistetään alueiden luonnonsuojelua ja annetaan työtä paikallisille. Kun paikalliset saavat turisteista rahaa, hekin suhtautuvat myönteisesti kansallispuistoihin. Sekä koti-, että ulkomaiden luonnossa pitää toimia luonnon ja eläinten ehdoilla. Liikkua hiljaa, roskaamatta, kasveja tallomatta.

  Aina, kun on mahdollista, suosin suoria lentoja, koska eniten polttoainetta kuluu ja päästöjä syntyy koneiden nousuissa. Lomalennot ovat usein täydenpiä kuin reittilennot. Puolityhjät koneet saastuttavat käsitykseni mukaan yhtä paljon kuin vajaatkin.

  Ylläoleviin ajatuksiin minut kirvoitti lähestyvä Montenegron matka ja arvostamani ystävän kommentti Tunisian matkasta: "Viimeksi tulleessa viestissä kerroit, että olit taas matkoilla, sinulla tuolla menolla matkustaminen menee jo päätoimiseksi, eihän vaatteet kerkiä pesun jälkeen kunnolla kuivua ennen uutta matkaa, mutta jos sellainen tarve kerran on, niin sitä varten ne matkustusvälineet on ja mielellään ne kyytiin ottaa. Pääasia, että tarpeet tulee tyydytettyä ja lystiä piisaa."

Montenegron lippu

Montenegro sijaitsee Etelä-Balkanilla Adrianmeren rannalla. Maa julistautui itsenäiseksi 3.6. 2006 Asukkaita siellä on 650 036. Pääkaupunki on Podgorica. Yllättävää on, että Montenegro on euromaa EU:n ulkopuolella. Jatkuu...