14. syyskuuta

  Vlora oli itsenäisen Albanian ensimmäinen pääkaupunki. Asukkaita Vlorassa on noin 90 000. Siellä Albanian kansalliskokous julisti 28 marraskuuta 1912, 1400-luvulta jatkuneen turkkilaisvallan päättyneeksi ja maan itsenäiseksi.

   1997 ylioppilaat aloittivat mellakan pyramidiyhtiöiden huijauksien vuoksi. Huijauksissa sadattuhannet albaanialaistet olivat menettäneet rahansa. Mellakat levisivät koko maahan. Niissä kuoli sekä mielenosoittajia, että poliiseja. Samanaikaisesti mafia aloitti ihmisten ja huumeiden salakuljetuksen. Aseistetut rikollisliigat mellastivat joitakin vuosia. Vuonna 2002 poliisit tekivät siitä lopun. Nyt Vlora on yhtä turvallinen, kuin mikä hyvänsä kaupunki.

Suuri Itsenäisyyden muistomerkki Vlorassa. Siihen on veistetty itsenäisyysliikkeen tärkeimmät henkilöt.

Lähtöitkujen paikka

  Lähdemme Vlorasta. Tie nousee ylös rinteitä, tarjoten huikeat näköalat merelle. Sivuutamme Sazan-saaren, jossa on Albanian ja Neuvostoliiton lämpimien suhteiden aikana ollut neuvostoliittolaisten sukellusvenetukikohta. Kun suhteet viilenivät neuvostojoukkoja vedettiin pois. Tilanne kriisiytyi niin pahaksi, että Neuvostoliitto uhkasi miehittäjä Vloran. Uhkausta ei kuitenkaan toteutettu.

Entinen neuvostoliittolaisen sukellusvene tukikohta

Kahvitauon paikka

Vuosina 1950-1985 Enver Hoxha rakennutti satojentuhansien bunkkeretten verkoston pelätessään Abaniaan tulevia hyökkäyksiä

   Saavumme Sarandaan, joka sijaitsee Joonianmeren  ja vuorien välissä Lahden rannalla. Kreikan puolelle, Korfun saarelle matka taitttuu kantosiipialuksella noin 45 minuutissa. Hotelleja on vierivieressä ja muutenkin pikkukaupungissa on turistipaikan tunnelmaa. Me majoitumme pieneen ja vaatimattomaan, mutta siistiin ALINAAN. Syömme, katselemme kaupunkia ja päivän päätteeksi otamme pedikyyrin ja jalkahieronnan.

Näkymä Sarandassa

"Koti"

Hemmotteluhetki. Jatkuu......