18. syyskuuta, KOTIIN 👍

  Viimeisenä aamuna Tiranassa herään  Hotelli Baronissa, nähtyäni mukavan unen. Elvin, Kirsin, Erkin ja minun tiimi voitamme Ragni Malmstenin juontamassa TV-kisassa Pohjois-Albanian matkan. Olemme toisen tiimin kanssa tasoissa loppumetreille saakka. Kisan nimi on; "Melkein sukua julkkikselle". Siinä soitetaan julkiksille ja he kysyvät tiimeiltä nippelitietoa omasta elämästään. Viimeisen ja Ratkaisevan kysymyksen tiimeille esittää Lenita Airisto ja se kuuluu: "Mikä on minun hoikkuuteni salaisuus?" Minä tiedän vastauksen ja Pohjois-Albanian matka on meidän tiimin. Tämä päättymäisillään oleva Albanian kierros on ollut niin monipuolinen ja odotukseni ylittävä, etten ollenkaan panisi pahakseni, vaikka uneni olisi ollut totta.

   Sen verran meille on Albaniaan tihkunut uutisia Suomesta, että tiedämme odotettavissa olevista lakkojen ja myrskyn uhkista. Näistä huolimatta kotiin on mukava palata.

 19.9.2015

   Kotiinpaluu sujui ongelmitta. Lakot, myrskyt ja rankkasateet olivat jo laantuneet laskeutuessamme Vantaa-Helsinki lentokentälle.

  Kaiken kaikkiaan Albania yllätti positiivisesti. Ihmiset olivat avoimia ja vieraanvaraisia, ehkä eivät aivan niin eloisia, mitä kuvittelin. Suurin osa ihmisistä näytti hyvinvoivilta. Poikkeuksen tekee romaniväestö. Ainakin osa heistä asuu slummeissa kaatopaikkojen lähellä, saaden elantonsa mm. roskien lajittelusta. Näimme pulloja kerääviä ja kerjääviä romanilapsia, sekä luonnonmarjoja myyviä aikuisia.

   En ymmärrä, miksi Suomeen ja ehkä muihinkin maihin, tulee albaanialaisia pakolaisia, silla väestön elinolot näyttivät vakailta. Aikoinaan Albaniassa on ollut vallalla verikosto. Jos joku on loukannut toista, on ollut velvollisuus tappaa loukkaaja tai hänen heimonsa miespuolinen jäsen. Mutta besa-lupauksen (kylänvanhempien suorittama sovittelu) ja kommunistien oli onnistunut lopettaa verikostokierre lähes kokonaan, kunnes 1990-luvun tapahtumat ovat jälleen lisänneet verikostoa, etenkin Pohjois-Albanian vuoristoseudulla. Ehkä tämä on pakolaisuuden syy.

  Albania on ollut itsenäinen vuodesta 1912. Maassa on maisemallista vaihtelua uskomattoman paljon. On jylhää vuoristoa, metsiä, jokia, järviä ja Joonianmeren henkeäsalpaavan kauniit rannikkotiet ja hiekkarannat. Jos suunnittelet matkaa Albaniaan, voin suositella.

  Jatkuu...