12. syyskuuta

 Ajamme aamulla viehättävään Durresiin, Albanian tärkeimpään satamakaupunkiin. Se tunnetaan lomakaupunkina muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevien hiekkarantojensa takia. Se on monien tiranalaisten viiikonloppukohde läheisen sijaintinsa vuoksi.

 Durresissa on monia historiallisesti merkittäviä kohteita, vaikka arvioiden mukaan vain kolmannes on kaivettu esiin maan alta. Arkeologisia kaivauksia on hankala tehdä, koska alueella on paljon asuintaloja. Durresiin perustivat Korfun saarelta kotoisin oolet kreikkalaiset 627 eKr. 

Ellipsin muotoinen roomalaisten amfiteatterin jäänteet Durresissa. Kaivauksia ovat vaikeuttaneet 1990-luvulla teatterin päälle pystytetyt talot.

Durresin rantaa

Ä  Jatkamme Durresista Beratiin Albanian vanhimpaan kaupunkiin, jonka paikalla on asuttu jo ennen pronssikautta. Berat sijaitsee Osum-joen  varrella. Asukkaita on arviolta 70 000. Kaupungin rakennukset ovat historiallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaita. Useat kaupungin kirkot ja moskeijat säästyivät kommunistien tuhoilta. Berat tunnetaan myös "Tuhannen  ja yhden ikkunan kaupunkina". 

  Majoitumme hyvällä paikalla sijaitsevaan hotelli Belgrad Mangalemiin.  Hotelli on pieni, vanhanaikaisesti charmikas Ja erittäin siisti. Syötyämme käyskentelemme kaupungilla ja nautimme makoisat tortut kahvin kera entsessä kommunistipamppujen hotellissa. Nähtävyyksiin tutustumisen jätämme huomiseen.

Viehättävää Beratia

13. syyskuuta

  Hotelli Belgradin runsaan ja monipuolisen aamiaisen jälkeen jaksoimme kierrellä Kalajan linnoituksella. Linnoituksen muurien sisäpuolella asutaan nykyisinkin. Asuinrakennukset on rakennettu 1800-luvulla. Monet alueen kirkoista ovat 1200-luvulta. Kommunistien uskonnollisten rakennusten tuhoamiselta on säästynyt muutama kirkko. Kävimme ortodoksisessa kirkossa, jonka yläkerta on tuhottu, mutta alakerrassa näimme muutaman vanhan ikonin, joita kirkon vahtimestari väitti itsensä Onurfin maalaamiksi. Onufuri on arvostetuin 1500-luvun albanilaisten maalari. Kallion huipulla olevalta linnoituksen muureilta on huikeat näköalat Osum-joen molemmin puolin levittäytyvän kaupunkiin. (alla)

  Beratista matkamme jatkuu. Fierissä pysähdymme hörppäämään keinotekoisen makuiset  kahvit ja torttuihmiset nauttivat tortut. Kahvilan ystävällinen  pitäjä esittelee meille ylpeänä paikan pitopalvelupuolta, jossa järjestetään mm. hääjuhlia. Äänessä ylpeyttä hän esittelee myös lemmikkinsä, jotka yllätykseksemme osoittautuvat toisen kerroksen parvekkeella majaileviksi kaneiksi.

   Seuraavana on vuorossa Apollonia, joka on yksi lukuisista kreikkalaisten Apollo-jumalalle perustamista kaupungeista. Perustamisvuosi on 588 eKr. Apolillonia on yksi Albanian tärkeimmistä arkeologisista kaivauksista. Apollonia oli aikoinaan kuuluisa upeista rakennuksistaan ja se oli myös tunnettu sivistyskeskus, jonne roomalaisetkin lähettivät poikiaan opiskelemaan.

   Apolloniasta suuntaamme kohti Vloraa. Ajamme maaöljvä, bitumia, suolaa ja maakaasua tuottavien alueiden ohi. Majoitumme hotelli Vloraan, Itsenäisyyden aukion tuntumaan. Päivällisen syömme uimaranta-alueella sijaitsevan pienen hotellin ravintolassa, jossa kana nokkii lattialle tippuneita muruja. Vielä  teemme pieniä ostoksia kaupungin pääkadun, Sadik Zotajin varrella sijaitsevissa liikkeissä. Sitten päivämme onkin täysi.  Jatkuu...