TAKAKANSITEKSTI

 Nikolla on pieni pää, kapea ylähuuli, ohut tukka ja erikoiset silmät. Löysästi sidotut sideharsotkaistaleet pitävät Nikon ranteet ja nilkat kiinni sängyssä. Susannan käy sääliksi pientä poikaa, mutta silti hän ei hievahdakaan tähystyspäikaltaan. Eihän hänellä ole mitään oikeutta omaan lapseensa. Sideharsot avataan, kun Nikon uudet vanhemmat tulevat hakemaan häntä. Maijalla ja Matilla ei ole aavistustakaan, millaiseen pyöritykseen he tulevat joutumaan tämän omanlaisensa lapsen kanssa.

  Oili pitää huolen itsestään äidin lähdettyä. Koulussa Oili ei osaa oikein keskittyä, mutta kotona hän huolehtii isästäänkin. Isällä ja Oililla on yhteinen salaisuus, josta kehkeytyy Oilin turvasaareke. Vuosien saatossa tuo saareke muuttuu taakaksi, joka alkaa määritellä Oilin elämänkulkua.

  Eeva lähtee töiden perässä junalla Kouvolaan. Hän tekee pitkää päivää Gifun tehtaalla ja haaveilee urakalle pääsemisestä.  Urakkapalkan turvin hän voisi saada kotiseudulle jääneen poikansa jälleen luokseen.  Työ ei kuitenkaan tuota tulosta, ja Eevan toiveet paremmasta vaihtuvat kalvavaan syyllisyyteen ja huoleen viimeistään Maria-tyttären synnyttyä.

💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔

TÄRVELTYNEET-romaanin taustoista

   Raskaana olevista naisista noin 3-5% käyttää runsaasti alkoholia. Siitä voi päätellä Suomessa noin 1800 - 3000 sikiön vuosittain altistuvan alkoholille. Osa vammautuu lievasti, osa vakavasti. TÄRVELTYNEET kertoo heistä ja heidän läheisistään. Katso: TAKAKANSITEKSTI

FAS-oireyhtymän tunnusmerkkejä:

- Lapsen kasvun viivästymät

- Keskushermostovauriot ja  sen toimintahäiriöt

- Poikkeavat, tyypilliset kasvonpiirteet

- Erilaiset epämuodostumat

- Tarkkaavaisuushäiriöt

- Eriasteiset oppimisvaikeudet

- Usein myös käytösongelmiat

  Sikiöaikainen alkoholialtistus vaikuttaa syntyvän lapsen kasvuun ja kehitykseen yksilöllisesti riippuen käytetyn alkoholin määrästä, raskauden ajankohdasta, käytön kestosta ja muista vielä tuntemattomista tekijöistä.

  FAS-oireet ovat sitä yleisempiä ja vaikeampia, mitä pitkäkestoisempi ja suurempi altistus on. Riski kasvaa, jos äiti nauttii yli viisi alkoholiannosta vuorokaudessa.  Kuitenkaan raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole mahdollista asettaa turvallista alarajaa.

 Parasta olisi FAS-oireyhtymän ennaltaehkäisy, eli kieltäytyminen alkoholista raskausaikana. Valitettavasti alkoholin suurkuluttajista noin kolmasosa ei pysty tuettunakaan luopumaan tai vähentämään juomistaan odotusaikana. (Faktat; Rinnekoti-Säätiön NORIO-KESKUKSEN tietolehtisestä)

 ENNUSTE:

 Keskushermoston toimintahäiriöt ovat yleensä elinikäisiä. FAS-oireyhtymään liittyvät käytösongelmat jatkuvat myös aikuisikään lähes poikkeuksetta, jopa niin että yli puolet kärsii aikuisena vaikeista käytösongelmista, joita voivat olla levottomuus, impulsiivisuus, keskittymisvaikeudet ja sosiaaliset kanssakäymisen ongelmat.

(Lastenneurologi Teija Salokorpi) 

Tyypilliset FAS-lapsen kasvonpiirteet

MUITA KIRJOJANI: