8. maalis, 2014

Vietnamilainen ruoka

Ruoka on täällä hyvää. Luultavasti myös terveellistä, sillä kasviksia ja hedelmiä käytetään paljon. Vietnamin pitkä rannikko mahdollistaa tuoreen kalan ja merenelävien runsaan tarjonnan. Ruokakulttuurissa näkyy Vietnamin entinen yhteiselo, Ranskan, Laosin, Kambotsean ja Kiinan kanssa.

 

Suussasulavan herkullisia ovat esim. pienet risipaperiin käärityt, fiteeratut kevätrullat, joissa on täytteenä jauhettua possunlihaa, katkarapuja, sieniä ja kasviksia.  Kevätrullia voi tilata ravintoloista fiteerattominakin. Makua niihin antavat mm. tuore minttu ja korianteri. Rullat dipataan makeaan kastikkeeseen. 

 

Kalan ja mereneläväruokien ohella yksi omista suosikeistani on bun bo, jossa on paistettua naudanlihaa, porkkanoita, nuudeleita, sipulia, valkosipulia, kurkkua ja tomaattia suloisesti sekaisin, maustettuna chilillä ja korianterilla.

 

Vietnamilaiset suosivat keittoja. Niitä on tarjolla joka aterialla. Olen itsekin aloittanut päiväni Pho ga-nimisellä keitolla, jonka pohjana on riisinuudeliliemi. Keittoon lisätään nuudeleita, kanan ja/tai  naudanlihaa, sipulia, tuoreita yrttejä, katkarapuja ja toisinaan keitetty kyyhkysen muna. Maukkaaseen keittoon puristetaan lisämakua antamaan limetin mehua. Kourallinen ituja kruunaa koko komeuden. Sattumat keitosta syödään puikoilla ja lopuksi juodaan liemi. Itse syön sopan mieluiten haarukalla ja lusikalla, vaikka syömäpuikkojen käyttökin onnistuu. Kuvassa Pho ga keitto. 

 

Olenko missään törmännyt yhtä monipuoliseen hedelmävalikoimaan kuin täällä? En ainakaan  muista. Myyntitiskeiltä  löytyvät karambolat, pitahayat, rambutaanit, mangot,  duriot, cashewpähkinäpuunhedelmät, ananakset, mansikat ja tietenkin kaikki muutkin tutut hedelmät. Pikkubanaanit ovat erittäin maukkaita. Yleensä en edes pidä banaaneista, mutta täällä niitä tulee syötyä.