13. huhti, 2015

KODIN LAAJENNUSTA JA MUUTTOA PIENEMPÄÄN

 Rakensimme ensimmäistä omaa tupaa vuosina 1975 - 1976. Kotia piti laajentaa moneen kertaan, kun perhe kasvoi. Vuosina 1970 - 1979 saimme viisI tytärtä. 1980-luvulla saimme viisi poikaa. Seuraavina vuosikymmeninä lapsia tuli lisää. Toki  vanhemmat muuttivat omiin talouksiinsa. Talomme  paisui näinä vuosina 120 neliöisestä monta kertaa suuremmaksi. 

  Vuonna 2005 muutimme samaan pihapiiriin pienempään taloon. Iso talo jäi Perhekodin käyttöön. Nyt asumme pienen pienessä, alunperin loma-asunnoksi rakennetussa, edelleen samassa pihassa olevassa mökissä. Edellinen kotimme on nyt pojan perheen ja Ninnu-tyttären koti.

  Haluamme varautua edessämme häämöttävään vanhuuteen. Asunnon tulee olla sellainen, että esteetön liikkuminen esim. rollaattorin kanssa onnistuu. Mutta muutto asutuskeskuksen ei houkuta. Tuttu kylä tarjoaa yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta. Oma  piha ja tupa, oma lupa. 

 Olemme haltioituneet luonnosta ja puutarhasta. Ne pitävät meidät kiireisinä keväästä syksyyn. Silloin asunnon ahtaus ei haittaa lainkaan.

 Mökki on palvellut hyvin vapaa-ajan asuntona. Pian olemme molemmat eläkeläisiä. Pelkäämme tilojen käyvän talvisin ahtaiksi, sillä kaipaamme aika ajoin kumpikin omaa rauhaa. Siksipä jälleen kerran haaveilemme laajennuksesta. Tosin vain yhden lisähuoneen rakentamisesta.

  Erkki ei tyydy pelkästään haaveilemaan. Talvella hän oli metsässä puita kaatamassa. Tänään nuo puut muuttuivat laudoiksi ja muuksi puutavaraksi sahurin käsittelyssä.