KUULUMISIANI

19. heinä, 2015
15. heinä, 2015

  Kesä on hurahtanut nopeasti. Heräämmäe varhain. Viemme koirat joka-aamuiselle juoksulenkille. Viikon verran näiltä lenkeillä on löytynyt kotiintuomisiksi metsämansikoita, mustikoita ja kanttarelleja. Maistuvaa lähi- ja superruokaa parhaimmillaan. Kun palaamme, kello ei ole vielä yhdeksääkään, mutta aurinko, jos se on näkyvissä, on jo korkealla. Se kuuluu tähän vuodenaikaan.

   Kesäämme on  kuulunut lasten-, kissojen-, koirien- ja kanienhoitokeikkojen ohella tiiviisti mökin laajentamista. Niin tiiviisti, että olemme ennättäneet merelle vain kerran. Päivä merellä on tervetullutta vaihtelua arkirutiineihin.  Vaihtelua tuovat myös hauet ja ahvenet ruokapöytään. 

  Tänään Erkki laittaa mökin lisäosan seinään tuulensuojalevyjä. Minä maalaan ulkoseinän paneeleita. Kun on luvattu sadekuuroja, Erkki on rakentanut minulle maalaustelineitä aluskatteella suojatun rakennuksen sisäpuolelle. On painostavan hiostava ilma. Aurinko rällöttää, kuin meitä tahallaan ärsyttääkseen. Vai onko kysymyksessä mummokuume?  Heitän alusvaatteisilleni. Eihän minua kukaan näe. Niinhän minä luulen. Jostain kumman syystä naapureilla on juuri tänään asiaa meille. Yksi ja toinen poikkeaa työmaallamme. Tunnen oloni kiusaantuneeksi. "Miksi?" Erkki ihmettelee. Pian ihmettelen itsekin. Olenhan täysin luontevasti bikineissä uimarannalla.

7. kesä, 2015

  Joku viisas on sanonut, että seksissä kaikki se on sallittua, mikä otetaan vapaaehtoisesti vastaan. Eilen sain Facebook seinälleni seksistisen kuvan, jollaista en tiennyt varoa tai halunnut vastaanottaa. Olen  ollut varuillani kyseisessä yhteisössä vaanivien huijareiden suhteen. Eilinen kuva tuli tilaamatta ja odottamatta, kuten aikoinaan faksi Anneli Jäättemäelle.

   Olin kirjoittamssa e-mailia ystävälleni, kun koneen oikeaan yläkulmaan ilmestyi teksti, että seinälleni on lisätty kuva. Uteliaana tyyppinä jätin meilin kirjoittamisen kesken ja menin katsomaan. Järkytyin. Siellä oli halventava kuva naisesta  haarat levällään, sekä teksti, että sen lähettäjä on ollut minun ja 14 muun naisen kanssa. Poistin kuvan ja ilmoitin Facebookin ylläpidolle asiasta.

   Samassa soi puhelin. Ystävättäreni soitti lähes itkien. Hän kertoi saaneensa muuten identtisen viestin, paitsi siinä lähettäjä ilmoitti olleensa ystävättereni, minun ja 13 muun kanssa. Loukkaavaa, iljettävää ja nöryyttävää. Hävettää, mutta säilyn sentään hengissä. Neuvoin ystävätärkin ilmoittamaan asiasta Facebookin ylläpidolle. Minulla on Fb-kavereinani lastenlapsia ja muitakin nuoria henkilöitä. Tuntuu pahalta ajatella, että elämme tälläisessä maailmassa, jossa töryltä ei välty kukaan.

 

  Tänään tunnen itseni tärkeäksi. Sain FB:n ylläpidolta kiitoksen eilisestä toiminnastani. Lisäksi olen niin rakentajaa, että.

   Erkki luottaa minuun niin paljon, että saan roikkua vesiletkun ja mitan toisessa päässä, kun hän ottaa korkoja ja ristimittoja. Älkää kysykö minulta, mitä ne ovat. Tiedän vain niiden liittyvän jotenkin rakentamisen aloittamiseen. Seisoessani letku tai mitta käsissäni kuulen Erkin puhuvan, että nykyisin nämä tehdään laserilla. OK. Maailma kehittyy koko ajan. Mitenköhän egyptiläiset tekivät, kun rakensivat pyramiideja? Tuskin heillä oli muovista vesiletkua tai metallimittaa, saati laseria apunaan.

   Mökin takapihalle ilmestyneen ammottavan montun pohjalle Erkki laittaa kehikon muotoon muovi/rautahäkkyröitä, joissa lukee perustus TASSU. Kun rakensimme ensimmäistä omaa kotiamme, valumuotit tehtiin itse. Valun jälkeen minun tehtäväni oli purkaa ne ja irroittaa naulat laudoista. Puutavara oli arvossaan. Samat laudat käytettiin  myöhemmin aluskatteen ruoteina. Homma oli mielekästä, vaikka kädet menivät karheiksi, kun en osannut käyttää hanskoja. Meillä oli silloin kaksi juoksevaa lasta ja vauva. Isommat huomauttelivat rumista käsistäni, koska heidän mielestään "työkädet" kuuluivat vain miehille. EPISTÄ, kun iskän karheat kädet olivat "Ihaanaat!"